Allt om pioner

Pioner blommar bara en kort stund och underhållet är inte riktigt lätt, men de är såklart vackra med de där enorma färgglada blommorna. Att köpa pioner till vasen är också en lyx eftersom de är så vackra att se på och dessutom doftar underbart. Det finns 6 grupper av pioner, som alla tillhör släktet Paonia. Men det finns nu olika typer och färger tillgängliga Trädpioner blir cirka 2 meter höga, bondpionen är den vanligaste typen i holländska trädgårdar, följt av den vita pionen. Pionen är uppkallad efter den grekiska guden för helande, Paieon. Meningen med blomman är att dela kärlek.

Pionplantering, placering och skötsel
Pionen är en flerårig växt som kan hålla i upp till 20 år om man tar väl hand om den.

Du planterar, sår eller tar sticklingar på våren och pionen är en soldyrkare som vill njuta av 6 timmars sol varje dag. Pioner som inte får tillräckligt med sol öppnar sig inte heller.

Denna växt är mycket känslig för att plantera för djupt. Täck pionens röda ‘näsor’ med max 2 centimeter jord när du planterar, annars kommer de inte ut.

Om de får blöta fötter öppnar de sig inte i blom. Om jorden i trädgården är mycket blöt bör du lägga till lite sand. Att transplantera till en högre del av trädgården är också möjligt, men det finns en chans att de inte blommar på ett år.

Pionen klarar sig bra i tung lerjord, om din trädgård är sandig, ge tillräckligt med kompost för att främja tillväxt och blomning. Pionen är egentligen en buske och behöver mycket plats, tänk på detta när du planterar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *